Med et blødgøringsanlæg fra SILHORKO anvendes ionbytning som teknologi. Ved ionbytning tages calcium og magnesium ud af vandet og erstattes med natrium.
Når ionbytterene er mættet med calcium og magnesium, regenereres de ved at tilsætte en koncentreret saltvandsopløsning af natriumchlorid også kendt som bordsalt. Opløsningen uddriver de opsamlede calcium– og magnesiumsalte, som sendes til afløb. Ionbytterne er nu igen opladet og klar til at fjerne hårdheden fra vandet.
Efter stor tilslutning fra forbrugerne har Juelsminde Vand fået installeret centralt blødgøringsanlæg. Det sørger for, at vandværkets godt 3.000 forbrugere har mindre kalk i vandet. I videoen uddyber Kim Erfurt, formand for Juelsminde Vand, valget af ionbytning som løsning.
Hos SILHORKO står vores specialister indenfor vandværker klar til at hjælpe jer videre.
Et blødgøringsanlæg fra SILHORKO er konstrueret i et robust design, der sikrer lang anlægslevetid og minimal behov for vedligehold. Blødgøring ved hjælp af ionbytning er på alle måder et godt valg i forhold til investering, drift, sikkerhed og arbejdsmiljø:
Forsyningsselskabet TÅRNBYFORSYNING Vand A/S blev bedt om at undersøge mulighederne, herunder valg af teknologi. Efter omfattende research valgte ledelsen i forsyningsselskabet at anvende teknologien ionbytning. Direktør for TÅRNBYFORSYNING A/S, Raymond Skaarup, uddyber valget:
”Vores vandkemi og volumen var ikke egnet til blødgøring ved pelletmetoden. Endvidere synes jeg, at brugen af stærk opløsning af Natriumhydroxid, er uønsket i arbejdsmiljøet. Ionbytning er en meget velafprøvet og anerkendt metode, der i mange år har været anvendt i hhv. medicinal- og levnedsmiddelindustrien. Derfor passer metoden fint på vores behov”
Beskrivelse af løsningenadd
Drikkevandet i Tårnby kommer enten fra TÅRNBYFORSYNINGs egne boringer, hvor vandet har en hårdhed på ca. 30 °dH eller fra HOFOR, hvor vandet har en hårdhed på 19 °dH. Det er besluttet, at vandkvaliteten, der skal leveres til forbrugerne i Tårnby, skal have en hårdhed på 19 °dH, altså samme niveau, som vandet fra HOFOR. Blødgøringsanlægget skal derfor behandle en delstrøm, her 43 m³/h.
En resthårdhed på 19 °dH er ikke særlig lavt, når man nu er i gang med at reducere kalkbelastningen. HOFOR arbejder da også med en anbefaling på 8-12 °dH (middelhårdt) efter blødgøring. Så forklaring på den relative høje resthårdhed skal findes i et fremtidigt scenarium, hvor HOFOR forventer at reducere hårdheden fra 19 °dH til 10 °dH. Når det er etableret, vil blødgøringsanlægget i Tårnby skulle behandle en større delstrøm, så hårdheden efter ionbytning og opblanding kan matche den nye situation. Anlægget er forberedt på at kunne øge blødgøringsdelen i takt med at hårdheden i vandet fra Hovedstadsområdets Forsyningsselskab sænkes.
Foruden blødgøringsanlæg, indføres UV-behandling som en ekstra sikkerhedsbarriere mod bakteriologisk forurening.
Til overvågning af vandkvaliteten installeres vandpanel til måling af turbiditet, ilt og ledningsevne.
Enheder i anlæggetadd
Blødgøringsanlæg type STFA 17 med tre beholdere Se mere om blødgøringsanlæg
UV desinfektionsanlæg type Wedeco Spektron 180 Se mere om UV-anlæg
Saltsilo med en kapacitet på 30 ton
Download pressemeddelelse fra TÅRNBYFORSYNINGadd
Teknisk Forum ved Danske Vandværker har udarbejdet et videnskatalog, der med udgangspunkt i parametrene sundhed, vandkvalitet, økonomi og geografi sætter fokus på central blødgøring på vandværkerne. Kataloget bygger på eksisterende undersøgelser fra blandt andet Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen.
Læs mere om blødgøring og blødgøringsanlæg i denne brochure, hvor vi har samlet alt om driftsikre og kemikaliefrie blødgøringsanlæg.
Vil du høre mere om vores løsninger og teknologier, så sidder vores team af specialister indenfor vandværker klar til at hjælpe på:
phone 87 93 83 00