Juli 2023
Gravemaskinerne er i fuld sving på byggepladsen i Bregnerød, hvor det nye Gilleleje Vandværk skal ligge.
Vandværket får en fremtrædende placering ud til Hillerødvejen, og kommer arkitektonisk til at trække på elementer fra Gilleleje by.
Fundament og rejsning af stål spær
November 2023
Den 24. november var kransen hejst og pølsevognen kørt i stilling til det officielle rejsegilde for Gilleleje Vandværk.
Rejsegildet markede en vigtig milepæl i byggeriet og Jørgen Petersen, Formand for Gilleleje Vandværk og Jesper Frederiksen, Driftchef ved Gilleleje Vandværk kunne heller ikke undgå at udtrykke sin begejstring over at se vandværket tage form.
"Når jeg kigger på bygningen nu, ser jeg frem til at få samlet administrationen og vandværket i én bygning. Der er ingen tvivl om, at vi får et supermoderne vandværk. Det er en spændende proces at bygge et nyt vandværk, og det er heller ikke uden bump på vejen, men vi har en god dialog med SILHORKO og finder løsninger og klarer udfordringerne sammen."
Jesper Frederiksen
Driftchef Gilleleje Vandværk
"Det er fantastisk at se spærene rejse sig, da det er delresultatet af det, vi har arbejdet med i rigtig lang tid. Nu kan man begynde at se de fysiske rammer og se, at det kommer til at tage sig rigtig godt ud. Der er ingen tvivl om, at vi får et vandværk, der er økonomisk i drift og kan leve op til alle de krav, der stilles til drikkevandskvaliteten nu og i fremtiden."
Jørgen Petersen
Formand Gilleleje Vandværk
Produktion af maskindelen
Januar 2024
Maskindelen på Gilleleje Vandværk kommer til at bestå af 4 trykfiltreanlæg og 6 metan afblæsningsanlæg.
De 10 beholdere er godt i gang med at blive produceret på SILHORKO's beholderfabrik Eurotank. Og det er ikke bare samlebåndsarbejde. Små detaljer gør at beholderne skal svejses forskelligt. Derfor er der også indført ekstra kvalitetsprocedure, så fejl minimeres.
Når beholderne er færdige og trykprøvet køres de videre til overfladebehandling.
Overfladebehandling af trykfilteranlæg og afblæsningsanlæg
Februar 2024
De 4 trykfilteranlæg og 6 afblæsningsanlæg overfladebehandles hos Armacoat, som er en SILHORKO's egne produktionsenheder.
Formålet med overfladebehandling er at styrke beholdernes holdbarhed og beskytte dem mod rust, slid og påvirkning fra det miljø de står i.
Overfladebehandlingen består af:
Anlæggene sandblæses inden de males både indvendig og udvendig for at sikre en ren overflade. Grundet størrelsen på de store beholdere foregår sandblæsningen manuelt.
Hele 307 dyser skal monteres i dysebunden på hvert af de fire trykfiltre. Dysebunden sikrer optimal fordeling af filtermaterialet i beholderen samt jævn returskylning.
Beholderen set indefra med første lag indvendig drikkevandsgodkendt coating.
Opbygning af rentvandstanke
Marts 2024
Gilleleje Vandværk vil årligt kunne udpumpe op til 1.000.000 m3 svarende til vandmængden i 400 olympiske svømmebassiner.
Det kræver nogle store rentvandstank til at opretholde den vandmængde. Hver rentvandstank rummer 675 m3 og for at opnå en sikker konstruktion, opbygges rentvandstankene direkte på vandværket.
Rentvandstankene er placeret over jorden, hvilket gør dem 100 % inspicerbare hele vejen rundt. Samtidig giver det bedre mulighed for at tømme tankene, skulle det blive nødvendigt. Rentvandstankene opbygges i syrefast rustfrit stål, som sikrer, at der ikke sker nogen afsmitning til det rene drikkevand.
Installation af trykfiltre og afblæsningstanke
Maj 2024
Med fire lastbiler ankom 'hjertet' i det nye Gilleleje Vandværk - nemlig maskindelen.
Som at stikke en tråd igennem et nåleøje skulle de seks afblæsningstanke og fire trykfiltre hejses sikkert på plads i produktionshallen. Herefter pågår installationen af udpumpningen og rørføringen.
Afblæsningstankene fjerner metan og svovlbrinte fra råvandet. Derefter ledes vandet videre til trykfiltrene, som fjerner jern, mangan og ammonium. Til sidst ender drikkevandet i to store rentvandstanke på hver 675 m³.
I september 2024 starter indkøringen af vandbehandlingen.
Indkøring af vandbehandlingsløsningen
September 2024
Før de godt 7.000 forbrugere i Gilleleje kan forsynes med rent drikkevand fra det nye Gilleleje Vandværk, skal trykfilteranlæggene fyldes med filtermateriale og indkøres.
Indkøringen er med til at opbygge den biologiske proces i filtrene, som sørger for at nedbryde både jern, mangan og ammonium i råvandet.
Ved indkøring anvendes der store mængder vand, som normalt vil blive ledt til recipient. Men da det nye Gilleleje Vandværk ligger ved siden af det gamle, kan vandet fra indkøringen ledes via et UV-anlæg og ned til det gamle vandværk, hvor det behandles til drikkevand. Dermed går intet vand tabt i processen.
Indvielse af nyt Gilleleje Vandværk
Arkitekturadd
SILHORKO har lagt vægt på at designe et moderne vandværk, hvor automatisering, hygiejniske driftsforhold og forsyningssikkerhed er omdrejningspunktet.
Arkitektonisk trækker den nye bygning på elementer fra Gilleleje by, og får en fremtrædende placering ud til Hillerødvejen.
Gilleleje Vandværk kommer til at rumme både kontor, lager, værksted og produktion. Dermed er der ikke kun tale om et vandværk, men også en arbejdsplads, hvor produktion og drift går hånd i hånd.
Vandbehandlingsløsningadd
Vandværket bliver opført med to behandlingslinjer med hver tre afblæsningstanke, to lukkede trykfiltre med maks. flow på 110 m3/h samt en rentvandstank på 675 m3.
Rentvandstankene er i syrefast, rustfrit stål som sikrer, at der ikke opstår unødvendige aflejringer i tanken eller afsmitning til drikkevandet. Det giver garanti for høj drikkevandssikkerhed.
Bygherre
Gilleleje Vandværk
Rådgiver
Dines Jørgensen & Co. A/S
Byggefirma
Vesti-Olsen A/S
Totalentreprise
SILHORKO
Vil du høre mere om vores løsninger og teknologier, så sidder vores team af specialister klar til at hjælpe på:
phone 87 93 83 00